Το ξακουστό σαπούνι Χαλεπίου!

Ένα ακόμα θύμα των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία είναι και το ξακουστό σαπούνι Χαλεπίου (Aleppo soap), ίσως το αρχαιότερο σαπούνι στον κόσμο!

Το σαπούνι από το Χαλέπι (Aleppo), στη Συρία, συμβολίζει κάτι το ξεχωριστό για πολλούς ανθρώπους, καθώς υφίσταται ακμαίο ακόμη μέχρι σήμερα, με ιστορία αιώνων, πολύ μεγαλύτερη από τα σημερινά απορρυπαντικά και λοιπά καθαριστικά αλλά και επειδή ειδικά τώρα, αυτός ο μεγάλος πόλεμος που αντιμετωπίζει το Χαλέπι, καθιστά τις επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας σχεδόν αδύνατες και το μέλλον αυτού του σαπουνιού αβέβαιο!

Το ελαιόλαδο και το δαφνέλαιο αποτελούν τα βασικά συστατικά του σαπουνιού αυτού. Εν γένει, το ποσοστό του δαφνέλαιου κυμαίνεται από 2% έως 40%. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό αυτό, τόσο μεγαλύτερο το κόστος παραγωγής αλλά και τόσο πιο πολύτιμο το σαπούνι!

Ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής χρησιμοποιεί την ζεστή μέθοδο παραγωγής σαπουνιού, βράζοντας τα συστατικά του, σήμερα όμως χρησιμοποιείται και η κρύα μέθοδος σαπωνοποίησης. Το μίγμα του σαπουνιού τοποθετείται σε μεγάλους χώρους σαν σπηλιές, για 6 με 9 μήνες μέχρι να ξηρανθεί και το πράσινο αυτό σαπούνι να αποκτήσει μια χρυσαφιά εξωτερική επιφάνεια.

Το δαφνέλαιο έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντικνησμική δράση και επίσης εμποδίζει την τριχόπτωση. Το δαφνέλαιο σε συνδιασμό με τις ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, καθιστά το σαπούνι αυτό τέλειο για πολλές χρήσεις: βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, της ακμής, της ψωρίασης, του εκζέματος και άλλων δερματικών προβλημάτων. Είναι ιδανικό για το λούσιμο, το ξύρισμα, κατάλληλο για το πρόσωπο και για όλο το σώμα!

Σαν ένα μικρό φόρο τιμής στο πολύπαθο Χαλέπι και στο δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, εμείς στα χειροποίητα φυσικά σαπούνια ελαιολάδου Rania K. φτιάξαμε και σας παρουσιάζουμε το περίφημο αυτό σαπούνι Χαλεπίου χρησιμοποιόντας 35% ποσοστό δαφνελαίου, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το αρωματίσαμε διακριτικά με αιθέρια έλαια!

Ας προσευχηθούμε για ειρήνη!

Rania K.

Related Posts