Το φρέσκο ελαιόλαδο πολύτιμος σύμμαχος της υγείας!

Από τον καιρό που ο άνθρωπος γράφει ιστορία, αναφέρει το δένδρο της ελιάς, τους καρπούς του και τα προϊόντα των καρπών του: το λάδι και τις συντηρημένες ελιές.

Η καλλιέργεια της ελιάς αναπτύχθηκε από αιώνες και συγκεντρώθηκε γύρω από τις ακτές της Μεσογείου. Περιηγητές αναφέρουν πως στα Ρωμαϊκά χρόνια, μπορούσε να πορευτεί κανείς συνεχώς «υπό την σκιά των Ελαιών», από την Κυρηναϊκή ως την Ταγγέρη! Σύμφωνα δε με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη. Ο Πλίνιος αναφέρει κατά το 580 π.Χ. ότι ούτε το Λάτιο, ούτε η Ισπανία, ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της. Αντιθέτως η ελληνική ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελαιόδεντρο. Με ελαιόλαδο άλειφαν οι αθλητές το κορμί τους πριν τους αγώνες και το έπαθλο στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς.

Το ελαιόλαδο, θεωρείται ως «υγρός χρυσός» από τον Όμηρο και ως «μέγα θεραπευτικόν» κατά τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής. Όμως και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής, πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία και συνιστούσαν τη χρήση του σε καθημερινή βάση.

Σήμερα, 3.000 χρόνια μετά, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιολάδου χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροζωία.

Η σύνθεση του λαδιού της ελιάς, όπου επικρατούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, έχει μεγάλη φυσιολογική σημασία. Τα πιο σημαντικά λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι το Ελαϊκό και το Λινελαϊκό οξύ και τα οποία αφομοιώνονται με απληστία από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικά το Λινελαϊκό οξύ, επειδή δεν μπορεί να συντεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό και ο οποίος χωρίς αυτό αδυνατεί να ζήσει, γι΄ αυτό και πρέπει να του παρέχεται έτοιμο με τα λιπαρά που αφομοιώνει. Παρεμβαίνει στον αναπνευστικό μηχανισμό των κυττάρων, είναι παράγοντας ανάπτυξης, προστατεύει το συκώτι από λιπώδη εκφυλισμό, μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα,  εμποδίζει την εμφάνιση εκζεμάτων και προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλους οξειδωτικούς παράγοντες. Επιπλέον, επειδή όπως προαναφέρθηκε, το ελαιόλαδο είναι πλέον σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στο να διατηρείται η δομή του κυτταρικού τοιχώματος του εγκεφάλου, κατά τη διαδικασία της γήρανσης και σε καταστάσεις όπως η απώλεια μνήμης , και η νόσος του Alzheimer αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο είναι σύμμαχος ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Η απαλυντική, ηρεμιστική και ενυδατική και θρεπτική επίδραση του ελαιολάδου στην ανθρώπινη επιδερμίδα και την τριχοφυΐα, του δίνουν έναν επιπλέον ρόλο φαρμάκου και καλλυντικού λόγω των βιταμινών F και E, διαφόρων μετάλλων, του σεληνίου, του σκουαλενίου και λοιπών άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο, τις ελεύθερες ρίζες και τον καρκίνο του δέρματος. Έχει δε αποδειχθεί ότι το αγουρέλαιο και το λάδι ώριμων ελιών, έχουν μια πλήρη σειρά από βιταμίνες που λιγοστεύουν σε αριθμό και ποσότητα στο λάδι υπερώριμων ελιών ή αποθηκευμένων για πολύ χρόνο πριν αλεστούν στο ελαιοτριβείο.

Στα χειροποίητα φυσικά σαπούνια RaniaK που παράγουμε με γνώση και μεράκι, χρησιμοποιούμε κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης και μεταξύ άλλων συστατικών, βιολογικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο από τον ιδιόκτητο ελαιώνα μας στην Αρχαία Νεμέα Κορινθίας.  Φροντίζουμε μάλιστα να παραμένει μέσα στο σαπούνι μας  κάποιο ποσοστό λαδιού ασαπωνοποίητο ώστε η επιδερμίδα μας να ευεργετηθεί κατά το δυνατόν περισσότερο από τα οφέλη του ελαιολάδου που προαναφέρθηκαν και να μην χρειάζεται άλλα προϊόντα ενυδάτωσης και θρέψης, κάτι που αντίθετα συμβαίνει με τα άλλα κοινά βιομηχανοποιημένα σαπούνια του εμπορίου.

Ο λόγος μας είναι υπόσχεση και τον τιμούμε πασχίζοντας καθημερινά να φτιάξουμε το καλύτερο χειροποίητο φυσικό σαπούνι που κυκλοφορεί στην αγορά, επιλέγοντας τις καλύτερες και αγνότερες φυσικές πρώτες ύλες αλλά και τον σωστότερο τρόπο επεξεργασίας και μέθοδο παραγωγής.

Φιλικά
Rania K.