Όσο πιό πολύς ο αφρός, τόσο καθαρότερα τα μαλλιά, σωστά;

Πολλοί θεωρούν ότι ο αφρός του σαπουνιού είναι αυτός που καθαρίζει! Δεν είναι όμως ο αφρός το καθαριστικό μέσο!

Το νερό από μόνο του δεν μουσκεύει καλά και δεν απομακρύνει τη βρωμιά γιατί τα μόριά του είναι πολύ στενά συνδεδεμένα και αντιστέκονται στην όποια προσπάθεια να διαρραγούν μεταξύ τους οι δεσμοί. Το σαπούνι λοιπόν δρά ως τασιενεργό και δεσμεύει τα μόρια της βρωμιάς που συναντά και τα αφαιρεί σε συνδυασμό με το τρεχούμενο νερό και το καλό ξέπλυμα.

Όταν πλένουμε τα χέρια μας για παράδειγμα, εκτός από το σαπούνι με το νερό, αναμειγνύοιυμε και αέρα. Το νερό προσπαθώντας να αποφύγει την επαφή με τον αέρα και να τον αποκλείσει, σχηματίζει φούσκες, δηλαδή αφρό!

Ο αφρός είναι μια ιδιότητα των σαπουνιών, αλλά για τα σύγχρονα σαπούνια ο πλούσιος αφρός οφείλεται σε πρόσθετα ώστε να εντυπωσιάζεται το μάτι και ο καταναλωτής! Αναλογιστήκατε όμως γιατί άραγε το απορρυπαντικό του πλυντηρίου δεν κάνει αφρό;

Για να ικανοποιηθούν λοιπόν τα γούστα του μοντέρνου καταναλωτή στα κοινά σαπούνια και λοιπά καθαριστικά του εμπορίου προσθέτουν αφριστικά χημικά συστατικά όπως είναι τα εξής:cocamide DEA, MEA ή TEA και το sodium lauryl sulfate -επικύνδινα για την υγεία και επιβαρυντικά για το περιβάλλον!

Ειδικά το sodium lauryl sulfate (ή αλλιώς sodium laureth sulfate) είναι πολύ επικίνδυνο καθώς μελέτες έδειξαν ότι παραμένει αθροιστικά στον οργανισμό μας (στο συκώτι, την καρδιά, τα πνευμόνια, τον εγκέφαλο,…) μέσω της επαφής με το δέρμα μας κάθε φορά που πλενόμαστε!
Δυστυχώς όμως, επειδή είναι αφενός φθηνό καθαριστικό και αφετέρου επειδή κάνει πλούσιο και παχύ αφρό, το χρησιμοποιούν ευρέως στα κοινά σαπούνια και τα άλλα καθαριστικά του εμπορίου. Γι΄ αυτό προσοχή!

Χρησιμοποιώντας το φυσικό σαπούνι Καστίλης ελαιολάδου και αποφεύγοντας τη χρήση κοινών εμπορικών ατομικών προϊόντων καθαρισμού, βοηθάμε στη διάσωση τών θαλασσών και τών θαλασσίων όντων που δηλητηριάζονται από τα χημικά που ξεχύνονται από την αποχέτευση του σπιτιού μας κάθε φορά που κάνουμε ντους.

Στα χειροποίητα φυσικά σαπούνια Rania K, σεβόμαστε τον άνθρωπο και το περιβάλλον!
Γι΄αυτό χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας και προσθέτουμε μόνο αιθέρια έλαια για αρωματοθεραπεία και κάποια επιπλέον ευγενή φυτικά έλαια με καλλυντικές ιδιότητες για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των σαπουνιών μας με εντελώς φυσικό τρόπο.
Δεν χρησιμοποιούμε κανενός είδους χημικό συστατικό για συντηρητικό ή πρόσθετο αφρισμό. Προσέχουμε!

Φιλικά

Rania K.

Related Posts