Η κρύα μέθοδος σαπωνοποίησης!

Όταν ενώνονται λίπη και έλαια, δηλαδή ένα οξύ με μία βάση, όπως διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου ή καλίου (ανάλογα αν θέλουμε στερεό ή υγρό σαπούνι)τότε συμβαίνει μια εξώθερμη χημική αντίδραση κατά την οποία παράγεται σαπούνι και γλυκερίνη.

Το σαπούνι δημιουργήθηκε από τους Σουμερίους από ένα τυχαίο γεγονός όταν περί το 2.500 π.Χ. έπεσε λίπος πάνω σε στάχτη από ξύλα. Ακόμη και σήμερα παραδοσιακά το σαπούνι μπορεί να φτιαχτεί βράζοντας σταχτόνερο (αλισίβα) με λίπη και έλαια, αφού η στάχτη από τα ξύλα περιέχει Κ.

Η διαδικασία αυτή λέγεται σαπωνοποίηση και στην κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης δεν απαιτείται θερμότητα για να συντελεστεί παρά μόνο τόση όση να έρθουν σε ρευστή μορφή τα λίπη και τα έλαια που θα σαπωνοποιηθούν. Η κρύα μέθοδος είναι η πιό ενδεδειγμένη καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με κατάλοιπα και σπατάλη ενέργειας για τη θέρμανση και το βράσιμο των υλικών όπως στη θερμή μέθοδο σαπωνοποίησης αλλά και επειδή η παραγόμενη πολύτιμη για την επιδερμίδα γλυκερίνη ενσωματώνεται και παραμένει μέσα στο σαπούνι βελτιώνοντας τα ενυδατικά χαρακτηριστικά του.

Τα σαπούνια Rania K, για όλους αυτούς τους λόγους, τα παράγουμε με την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης, με διαλεχτά αγνά φυσικά υλικά, γνώση και μεράκι, για την οικογένειά μας και για εσάς, τους φίλους μας…
Γιατί όλοι δικαιούμαστε το καλύτερο, ειδικά αν πρόκειται για τη φροντίδα του σώματός μας και της υγείας μας.

Φιλικά
Rania K.

Related Posts

Leave a comment